Stevia

Stevia

Stevia; şeker otu bitkisi, Güney Amerika’da yüzyıllardır tat ve tedavi edici özelliği ile kullanılan bir bitkidir. Nane’ye benzer bir yaprak yapısı vardır. İçeriğindeki steviosit maddesi insan tat duygusunda normal şekere göre 300 kat daha şekerli olarak algılanır. Ama bu kötü bir şey değil.
Çok az kurutulmuş stevia tozu ile büyük miktarda sıvı ya da katıları tatlandırabiliriz. Üstelik stevia normal endüstriyel şekere göre kan şekeri ve insülin salınımı konusunda daha iyileştirici etkilere sahiptir. Stevia bitkisi yüksek sıcaklık ve güneş ışığında 100 cm boylarına kadar uzayabilir.

Stevia: Sulu ve ılıman ortamlarda yetişen bir bitkidir. Büyüyüp yapraklanan bitkinin özellikle yaprakları nane gibi kurutulup toz haline getirilebilir. Daha sonra kristal şekeri kullanabildiğimiz her yerde sağlıklı olarak Stevia’yı kullanabiliriz.

Stevia konusunda insanların bilinçlenmesi üzerine evinde, saksıda, balkonunda stevia’yı yetiştiren kişiler olmaya başladı. Stevia bağırsak florasını koruyarak, kan şekeri düzeylerindeki anı dalgalanmaları önler.
Stevia yaprakları sakarozdan daha tatlı olan steviosit glikozitleri içerir. Tatlandırıcılar genel olarak kalorili ve kalorisiz olarak ayrılmaktadırlar.

Stevia kalorisiz bir tatlandırıcıdır. İçeriğindeki vitamin ve mineraller olarak da zengindir. Askorbik Asit, magnezyum, çinko, riboflavin ve tiamin içerir. Her şeyden önce stevia aspartam, sakarin, siklamatlar gibi sentetik olmayan bir tatlandırıcıdır.
Ayrıca güzel olan şey stevia’nın antioksidan ve antimikrobiyal olması.

  • Tatlı yaparken, çayımızı içerken, kahvemizi yaparken, doğru ellerde kurutulmuş stevia yaprakları tozunu kullanabiliriz.
  • Endüstriyel şeker insan sağlığını ciddi anlamda tehdit eden, çağın en büyük risklerinden biri.
  • Devlet olarak şeker kartellerine dur diyebilmek için, doğal stevia üretimini desteklemeli ve halkımızı bu konuda bilinçlendirmeliyiz.