Neden ve Nasıl Yaşlanıyoruz?

Neden ve Nasıl Yaşlanıyoruz?

Vücudumuz hücrelerden oluşur. Hücrelerimizin içinde bizim gen yapımızı taşıyan kromozomlarımız mevcut. Kromozomlarımızın ucunda DNA’yı koruyan parçacıklara telomer diyoruz. Bir hücrede 92 adet telomer bulunmaktadır. Bu yapılar organlarımızın sanki bir kum saati gibi yaşlanma kaydını tutarlar. Hücrelerimiz bölündükçe telomerlerimiz giderek kısalır ve kritik uzunluğa ulaştıklarında hücre yaşlanması sonucu programlanmış hücre ölümü gerçekleşir.

Vücudumuzda yaklaşık yüz trilyon hücre bulunuyor. Hücrelerimizin tamamı yaşlanmaya programlanmıştır. Yaşlanan her hücre yerine daha sağlıklı ve genç bir hücre bırakarak yok olur. Her hücrede kopyalama işlemi sırasında telomerler kısalır. Bir hücre en çok 50-60 kez kendini kopyalayabilir. Teorik olarak bir insan ömrü maksimum 120 yıllık yaşam süresi olarak programlanmıştır.

Kronolojik yaş; doğum tarihinden itibaren yaşımızı gösterir.

Biyolojik yaşımız ise; yaşam şeklimiz ile değişen bedenimizin sağlık durumuna göre olan yaşı ifade eder.

Telomerlerimiz çocuklukta 10 bin baz çifti uzunlukta iken orta yaşlarda 6-7 bin baz çiftine kadar kısalmaktadır. İleri yaşlarda bu 4 bin baz çiftine kadar iner. Telomeraz enzimi telomerleri tamir eden enzimdir. Ne kadar iyi aktive olur ise telomer kısalması yavaşlar;

Düzenli egzersiz, stresi az bir yaşam telomerlerin uzun kalmasına yardımcı olur iken, sigara, aşırı alkol telomer kısalmasına neden olmaktadır. Kandan yapılan telomer testi ile gerçek, biyolojik yaşımızı öğrenmek mümkün.

Telomerlerimiz ne kadar uzun ise o denli genç, sağlıklı ve uzun yaşayabiliriz.