Magnezyum Türleri ve Değişen Etki Alanları

Magnezyum Türleri ve Değişen Etki Alanları

Bugün Magnezyum türlerinin çeşitli formları olduğundan bahsetmek istedim. Çünkü her bir türün güçlü ve zayıf olduğu yönleri var.

Magnezyum Sitrat: Biyoyararlanımı iyi bir formdur. Özellikle sindirim sisteminde etkisi iyidir. Kabızlık ve dispepsi şikayetlerinde rahatlatıcıdır. Yüksek dozda alınır ise ishale neden olabilir.

Magnezyum Treonat: Kan beyin bariyerine en iyi geçen magnezyum formlarındandır. Bu yüzden nörolojik olarak en etkin formdur. Hafızayı, dikkati destekler. Depresyon ve endişe tedavilerinde faydalıdır.

Magnezyum Malat: Malik aside bağlı magnezyum formudur. Hücre içi enerji oluşumundaki krebs döngüsünde işlev görür. Bu nedenle kronik yorgunluk yaşayanlarda kas ağrılarında iyi bir destekdir.

Magnezyum Biglisinat: Bu form iyi emilir. Glisin sakinleştirici etkisi olan bir aminoasittir. Kronik ağrı, pms( adet öncesi sendromu ) uykusuzluk, haşimato tipi tiroid sorunlarında iyi bir destek formdur.

Magnezyum Oksit: Sindirim sisteminden emilimi düşük bir formdur. Ancak %3 gibi emilebilir. Daha çok ishale neden olur. Bu yüzden genellikle kabızlıkta kullanılması önerilir.

Magnezyum Sülfat: Oral yol ile kullanılmayan bir formdur. Epsom tuzlarının içinde mevcuttur. Vücut Banyosu, ayak banyosunda kullanılabilir. Detoksifikasyonda destek sağlar.

Magnezyum alkali bir yapıya sahiptir. Antiasit etkisi ile midedeki sindirim enzimlerini nötralize edebilir. Bu neden ile hemen yemek öncesi değil yemek aralarında alınması uygundur. Kan düzeyinde normal sınırlarda görünse de doku düzeyinde eksikliği günümüzde sıktır. Asidik beslenme düzeninde olan kişilerde, diyabetiklerde, düzenli egzersiz yapanlarda, hipertansiyonu olanlarda, stresli yaşamda özellikle magnezyum desteği önemlidir. Günlük ihtiyaç 300-400 mg düzeyindedir.