Magnezyum nedir? Eksikliğinde ne yapılmalı?

Magnezyum nedir? Eksikliğinde ne yapılmalı?

İş güç arasında bazen kendimize bakmaya, kontrollerimizi yaptırmaya zaman bulamıyoruz ve beslenmemizdeki eksiklikler bize bazı sinyaller gönderiyor. Bu sinyallere aldırmayıp eksikliği artırdığımız sürece ise daha ciddi problemlerle karşılaşabiliyoruz. Vücut sağlığı için önemli bir yere sahip olan magnezyumun eksikliği ciddi problemlere neden olabilir.

MAGNEZYUM NEDİR ? 

Sinir sisteminin ve kasların gevşemesini sağlayan magnezyum aynı zamanda, sakinleşmeye de yardımcı olduğu için ” Anti-stres Minerali ” olarak bilinir.

Vücudumuzdaki her hücrenin gerek duyduğu bir mineral olan magnezyum, vücuda yiyecek  veya destek ürün  olarak alınması gereken maddelerdendir. Magnezyumun vücutta 300’ den fazla enzimin fonksiyonunda görev aldığını biliyoruz. Bu enzimlerin çoğu enerjinin aktarılması, saklanması ve kullanılmasında görevli  enzimlerdir.

Magnezyum kandaki şekerin enerjiye dönüştürülmesinde önemli bir rol alır. Bu hayati mineral vücudumuzun C vitamini, kalsiyum, fosfor, sodyum ve potasyumu daha etkili bir şekilde kullanabilmesi için gereklidir. Magnezyum sağlıklı dişler ve sindirim sisteminin rahatlığı için de önemlidir.

MAGNEZYUMUN VÜCUTTAKİ FONKSİYONLARI 

     İnsan vücudundaki magnezyumun %65’ i kemik ve dişlerdedir. Kalan %35 ise kan, doku ve diğer vücut sıvılarında yer alır. Beyin ve kalpte diğer dokulardan daha yoğun bulunur.

Kemik ve dişlerin gelişimini ve sağlıklı kalmalarını, sinir iletişimlerini ve enerji oluşumunu sağlar. İskelet ve sindirim sistemindeki adalelerin kasıldıktan sonra gevşemeleri ancak magnezyum varlığında mümkündür. Bu özelliği ile kalpteki damarların da esnekliğini sağlayarak kalp krizlerini önleyici etki gösterir.

    DNA üretimi ve protein ile karbonhidrat metabolizmalarına etkili enzimlerin fonksiyonları için gereklidir. 

Temel  enerji  molekülümüz  ATP  nin  sitokrom sistemine taşıdığı enerjiyi serbestleştirir. Bu olay hücrelerin enerji üretiminde anahtar bir roldür.

    Enzim ve dokuların yapılarında rol aldığı gibi magnezyum, hücre membranlarındaki iyon transfer işlemlerinde de temel roller üstlenmektedir. Böylece  hareket sistemi ve sinir sisteminde çok önemli işlevlerin gerçekleşmesini sağlamaktadır.
Magnezyum, toprakta ve deniz suyunda saklıdır. Vücudumuzun da sürekli doldurulması gereken bir magnezyum rezervi vardır. Yanlış beslenme, toprakta bu mineralin giderek azalması magnezyumun vücut tarafından yeteri kadar alınamamasına neden olur. Ayrıca fazla terleyen veya idrar söktürücü ilaç alan kişilerde vücuttan daha fazla magnezyum atılımı ortaya çıkar. Stres, hamilelik ve emzirme gibi durumlarda ise vücudun magnezyuma olan ihtiyacı daha da artar.

Magnezyumun etkileri özellikle spor yapanlarda ön plana çıkmaktadır. Spor esnasında meydana gelen fiziksel aktivite ve terleme, plazmadaki magnezyum konsantrasyonunu azaltır. Bu nedenle kas krampları ve yaralanmalarının tedavisinde de etkili olan magnezyum, sporcular için  çok önemli bir mineraldir. 

    Kan testlerinde eğer hekim tarafından istenmez ise  bakılmaz  ve magnezyum görülmediği için atlanabilir.  Şikayetleriniz eğer buna bağlıysa ne denerseniz deneyin yakınmalarınızı geçiremezsiniz.

Bu eksiklik özellikle kaslarda ve vücudun tüm organlarında etkili olabilmektedir. 

Özellikle aşırı alkol tüketenler risk altındadır. 

BELİRTİLER : 

1. Magnezyum eksikliğinin yaygın belirtileri kas seğirmeleri, titreme ve krampları içerir.

Bu eksiklik ilerlerse nöbetlere veya kasılmalara neden olabilir.

Takviyeler eksik bireylerde kas seğirmelerini ve krampları hafifletirken, bir derleme, magnezyum takviyelerinin yaşlı erişkinlerde kas krampları için etkili bir tedavi olmadığı sonucuna varmıştır.

İstemsiz kas seğirmelerinin başka birçok nedeni olabileceğini unutmayın. Örneğin, stres veya çok fazla kafein neden olabilir. 

2. Magnezyum eksikliği zihinsel uyuşukluğa, duygu eksikliğine neden olabilir.

Ruhsal bozukluklar magnezyum eksikliğinin başka olası bir sonucudur. Gözlemsel çalışmalar düşük magnezyum düzeylerini artmış depresyon riski ile ilişkilendirmiştir. Bilim adamları kesin bir sonuca varamasalar da magnezyum eksikliğinin kaygıyı da artırabileceğini tahmin etmektedirler. 

3. Magnezyum eksikliğinin şiddetli astım ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. 

Araştırmacılar, magnezyum eksikliğinin, akciğerlerin hava yollarını kaplayan kaslarda kalsiyum birikmesine neden olabileceğine inanıyorlar. Bu solunum yollarının daralmasına neden olur, nefes almayı zorlaştırır. Bilim adamları bazı hastalarda şiddetli astımın magnezyum eksikliğinin bir belirtisi olabileceğini düşünmektedir ancak kesin bir yargıya varabilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

4. Magnezyum eksikliği osteoporoz ve kemik kırılma riskini artırabilir ancak bu risk birçok faktörden etkilenir.

Osteoporoz  ( kemik erimesi) riski, birçok faktörden etkilenir. Bunlar arasında yaşlılık, egzersiz eksikliği ve D ve K vitaminlerinin yetersiz alımı sayılabilir. Magnezyum eksikliği de osteoporoz için bir risk faktörüdür. Eksiklik doğrudan kemikleri zayıflatabilir, fakat aynı zamanda kemiklerin ana yapı taşı olan kandaki kalsiyum seviyesini de düşürür

5. Magnezyum eksikliği yorgunluğa neden olabilir.

Fiziksel veya zihinsel tükenme veya güçsüzlük ile karakterize bir durum olan yorgunluk, magnezyum eksikliğinin başka bir belirtisidir. Hepimiz bazı zamanlarda yorgun düşeriz fakat şiddetli veya kalıcı halsizlik sağlık sorununun bir belirtisi olabilir. 

**** adet  öncesi – PMS dönemlerini kramplarla geçiren kadınların semptomları başlamadan önce normalde tükettiklerinden daha fazla magnezyum alması öneriliyor.

6. Kanıtlar magnezyum eksikliğinin kan basıncını artırabileceğini düşündürmektedir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, magnezyum eksikliğinin kan basıncını artırabileceğini ve yüksek tansiyonu artırabildiğini göstermektedir ki bu da kalp hastalığı için güçlü bir risk faktörüdür. 

 Bazı gözlemsel çalışmalar, insan düşük magnezyum seviyelerinin veya yetersiz beslenmenin kan basıncını artırabileceğini düşündürmektedir.  Ek takviyeler yüksek tansiyonu olan kişilere fayda sağlayabilir.

7. Magnezyum eksikliğinin semptomlarından biri kalp ritim bozukluğu veya düzensiz kalp atışıdır, bu da felç veya kalp yetmezliği gibi daha ciddi komplikasyonların riskini artırabilir.

Magnezyum eksikliğinin en ciddi belirtileri arasında kalp aritmi veya düzensiz kalp atışı vardır. Bazı kişilerde, kalp atışı arasında duraklama olan kalp çarpıntısına neden olabilir. Konjestif kalp yetmezliği olan bazı hastaların sağlıklı kişilere göre daha düşük magnezyum düzeyleri olduğu görülmüştür.  

 8. Diğer olası belirtileri arasında baş dönmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı veya bayılma bulunur.

Magnezyum eksikliğinizin olabileceğini düşünüyorsanız, şüpheleriniz basit bir kan testi ile doğrulanabilir.

magnezyum açısından zengin besinler 

  • Badem: 270 mg 
  • Kabak çekirdeği: 262 mg 
  • Bitter çikolata: 176 mg 
  • Yer fıstığı: 168 mg 
  • Patlamış mısır: 151 mg magnezyum içerir. 

Diğer büyük kaynaklar arasında keten tohumu, ayçiçeği tohumu, chia tohumu, kakao, kahve, kaju fıstığı, fındık ve yulaf yer alır. 

Diyabet gibi vücuttan magnezyum kaybına neden olan bir sağlık bozukluğunuz varsa !

bol miktarda magnezyum açısından zengin yiyecekler yemeyi ya da takviyeler almayı ihmal etmemek gerekir.