Kolajen Çeşitleri, Özellikleri , Takviyeleri

Kolajen Çeşitleri, Özellikleri , Takviyeleri

Kolajen insan vücudunun canlılığı, esnekliği için önemli bir proteindir. Vücutta 3 tipte bulunur. Yaşla birlikte vücut içinde üretimi -yapımı azalır. 20 yaşından sonra her yıl ortalama % 1-1.5 oranında azalır. Üstelik üretim azalırken yaşla birlikte mevcut kollajen liflerinin yıkımı da hızlanır. Yaşla birlikte bilinçli kolajen takviyesi önemlidir.

Tip I kolajen

Vücudumuzda en bol ve güçlü duran kolajendir. Tendonlar, bağlar, organlar ve cilt (dermis) dahil olmak üzere vücudun bazı kısımlarını oluşturan yoğun olarak paketlenmiş sıkı liflerden oluşur. Ayrıca kemik oluşumuna yardımcı olmakla beraber sindirim sistemi kanalında da bulunur. Yara iyileşmesi, cilde elastikiyet kazandırması ve cildi gergin tutmak için çok önemlidir.

Tip 2 kolajen

Kolajen bağ dokularında bulunan kıkırdak oluşumuna yardımcı olur. Eklem sağlığı, karşılıklı 2 kolajen kıkırdağa bağlıdır. Bu yüzden yaşa bağlı eklem ağrısını veya çeşitli artrit septomlarını önlemede faydalıdır.

Tip 3 kolajen

Kasların, organların ve arterlerin yapısını destekler. Kolajen eksikliği, kan damarlarının yırtılması ve hatta erken ölüm riskinin daha yüksek olmasına neden olabilir . Damarlara elastikiyet verirken aynı zamanda kasları güçlendirir.

Cildinize destek için tip 1 Ve tip 3 Kolajen çeşitlerini tercih etmelisiniz.

  • Saç ve tırnaklarınızın bütünlüğü için de tip 1 ve 3 çeşit kolajen karışımlarını kullanmalısınız.
  • Tendonların, kasların kemiğe tutunduğu kiriş yapıların desteği için tip 1 Ve 3 Çeşit kolajen karışımı tercih edilmesi uygundur
  • Eklemlerde ise, eklem kıkırdaklarını oluşturan kolajenin %60’ını tip 2 kolajen oluşturur.

Doğal kaynaklar olarak ;

  1. Sığır Kolajeni ;
    İneklerin-sığırların özellikle derilerinden, kemiklerinden ve kaslarından sağlanmaktadır. Çoğunlukla tip 1 ve 3 kolajenden oluşur. Zengin bir glisin ve prolin kaynağıdır. Bu yüzden keratin üretimi, kas geliştirme, cilt sağlığı ve ayrıca vücudun kendi kolajenini yapmasına yardımcı olmak için faydalıdır.
  2. Tavuk kolajeni ;
    En bol bulunan kollajen kıkırdak oluşturmak için tip 2 kollajen içerir . Ayrıca kondroitin sülfat ve glukozamin sülfat da sağladığı için faydalı hale gelmektedir. Yaşlanma karşıtı etkilere sahiptir ve bağırsak bütünlüğünü destekleyip, doğrudan bağışıklık sistemini güçlendirmek için destek sağlamaktadır.
  3. Balık Kolajeni ;
    Kolay emilir ve glisin, prolin, hidroksiprolin amino asitleri ile çoğunlukla tip 1 kolajen sağlamaktadır. Bu tip kolajen vücutta çok yerde olması gerektiği için, balık kolajeni tüketmek eklemler, cilt, hayati organlar, kan damarları, sindirim ve kemikler için ek fayda sağlar.
  4. Yumurta beyazı- Zarı Kolajeni;
    Yumurtaların kabuklarında ve beyazlarında bulunan yumurta kolajeni çoğunlukla tip 1 kolajen içerir. Glukozamin sülfat, hyaluronik asit ve bağ dokusu oluşturma, yara iyileşmesi, kas kütlesi oluşturma ve ağrı / sertliği azaltmada fayda sağlayan çeşitli amio asitleri sağlar