Her Probiyotik Herkese Uyamayabilir!

Her Probiyotik Herkese Uyamayabilir!

Her probiyotiğin herkese uymayacağından bahsetmek istedim bugün..

Bazen hastalar probiyotik kullandığından bahseder bize, ancak aslında bu yemek yediğini söylemek gibi bir şeydir. Pek yardımcı bir bilgi değildir. Çünkü alınan probiyotiğin cins, tür ve suşları önemlidir.

Bir probiyotik bakterinin sağlık üzerine yararlı etkisi (yani hastalık üzerine etkisi) sadece o suşa aittir. Yani Aynı türün farklı suşlarının farklı etkileri vardır.

Cins, tür, suş kavramına bir örnek vermek gerekirse:

  • Bakteri Grubu: Laktik asit bakterisi diyelim bir Alman markası ise,
  • Bakteri Cinsi: Lactobacillus Mercedes markası gibidir.
  • Bakteri Türü: Lactobacillus acidophilus , VW Golf gibidir.

Bu nedenle Probiyotik içeren ürünlerin etiketlerinde açık bir şekilde probiyotik bakterilerin cins, tür ve suş yazılmış olmasına dikkat edin.

Raflarda bulunan probiyotik takviyelerin çoğu, fermente veya kültürlenmiş gıdalarda da bol miktarda bulunan (çok daha çeşitli olan) Lactobacillus ve Bifidobacterium adı verilen cinslerle oluşturulmuştur.

Düzenli olarak fermente gıdalar tüketmek ve gerektiğinde uygun probiyotikler almak (doktor önerisiyle) bağırsakta düzenli olarak yararlı bakteri düzeyini sağlamaya çalışmaktır.

PROBİYOTİK KULLANIRKEN BİLMEMİZ GEREKENLER;

Tıpkı diyetler gibi, herkese uyan tek bir probiyotik yoktur. Farklı koşullar, bakterilerin farklı cins, tür ve suşlarını gerektirir. Probiyotik seçimi kişiye özgü olursa doğrudur.

Örneğin; mikrobiyal aşırı büyümeye sahip olanlar (yani SIBO), inulin gibi prebiyotikler (yani probiyotikler için yiyecek) içeren probiyotik formülasyonlardan kaçınması doğru olur. Yoksa daha ters reaksiyonlar gelişebilir.

Kabızlığı olanlar, Lactobacillus’tan daha yüksek Bifidobacterium konsantrasyonuna sahip probiyotikleri seçmelidir.