Besin Intoleransları

Besin Intoleransları

Günlük olarak tükettiğimiz gıdalar bir süre sonra bedenimizde fiziksel reaksiyonlar olarak geri dönebilir. Bu durum besin intoleransı (alerjileri) olarak adlandırılır. Aralarında bazı farklar bulunan bu iki durum alışkın olduğumuz besinlerin bize zaman içerisinde olumsuz anlamda etki etmesi olarak ifade edilebilir.

İnsanlar fizyolojik ihtiyacı sebebiyle yaşamını sürdürmek için besinleri tüketir. Bazı besinler kişiden kişiye farklı reaksiyonlar ortaya çıkarabilir. Sonuç olarak kabızlık, ishal, şişkinlik, yorgunluk, beyin sisi sık sık uyku hali gibi belirtilerle karşılaşabiliriz. Bu belirtilerin yanı sıra tükettiğimiz bazı gıdalar bağışıklık sistemimizi zayıflatabilir (örneğin şekerli , yoğun glutenli beslenmek , sık alkol tüketimi gibi)

Besin İntolerasnları

Besin Intoleransları  Belirtileri 

Vücudumuza aldığımız bazı  besinler değişik bulgular  vererek besin alerjisi veya besin intoleransı gibi durumlar yaşatabilir.  Bu bulgular, bazen dışarıdan anlaşılırken bazı durumlarda da  net fark edilmeyebilir.

Besin alerjileri ilerleyen durumlarda; cilt döküntüleri, kaşınma, şişlik, ödem, ürtiker tarzı sinyaller verebilir. Nefes sorunları, karın şişliği, konsantrasyon sorunları,  kusma isteği , sık  ishaller veya kabızlıklar  bulgular arasında olabilir.

Nasıl Anlaşılır?

1-     Kan testleri

2-     Biyorezonans tekniği

3-     Cilt testleri  yapılabilir.

Tedavi Yöntemleri

İnek sütü, buğday ( gluten, gliadin )  gibi herkes tarafından bilinen alerjen olabilecek maddeler dışında binlerce besin maddesi kişinin bedeninde reaksiyon verebilir. Besin intoleransları tedavisini bilinçli yürütebilmek için olası gıdaları net tespit etmek gerekir.

Biyorezonans yöntemiyle test : Danışanın parmağından 3-4 damla kan lam dediğimiz iki camın arasına alınır. 10 lu gruplar halinde cihaz ve özel bağlantı aparatıyla etken olasılıkları  taranır. Bakılan 10 lu grupta olumsuz freskans varsa bu durumda bu on etken tek tek taranır.

Biz  Alman trikombin cihazı ile çalışıyoruz. Bu teknikle 6000 e yakın etken taranabiliyor. Çıkan sonuçlar hastalarımız ile doküman olarak paylaşılıyor. Burada 4 grup sonuç çıkıyor. Kişinin intoleransı olan gıdalar , uyumsuz olduğu kimyasallar, istenmeyen frekanstaki ağır metaller ve istenmeyen frekanstaki mikroorganizmlar.

Danışanın uyumsuz olduğu gıdaları  5 gün 1 hafta kadar öğünlerinden çıkarmasını istiyoruz. Yerine konabilecek öneri gıdaları belirtiyoruz.  Seans sırasında sorunlu olan gıda cihazdaki  prinç kupanın içine konarak uyumlama yapılıyor. Aynı gıdadan kişinin yine en az 5 gün – 1 hafta uzak kalmasını istiyoruz. Ve sonrasında azar azar beslenmesine eklese de eski yoğunluğunda tüketmemesini belirtiyoruz.