B12 Vitamini – Vitamin Deyip Geçme

B12 Vitamini – Vitamin Deyip Geçme

B12 Vitamini suda çözünen bir vitamindir. Suda çözünen vitaminler içerisinde tek depo edilebilen vitamindir. Karaciğerde depo edilir. Kemik iliğinde kırmızı kan hücresi (eritrosit ) yapımı için gereklidir. B12 vitamini bağışıklık sistemini güçlendir.
Sinir sisteminin doğru ve etkin çalışmasında önemlidir. Özellikle yakın zamanda olacak çoğu genci ilgilendiren 2 büyük merkezi SINAVA ( LGS, YKS) çok az kala hafıza ve öğrenme yetisinde B12 vitamini çok önemlidir yazmak isterim (lütfen hekime danışmadan B12 vitamini formu seçmeyiniz !!)

B12 vitamini yapısında kobalt elementi bulunur.
5 çeşit formu olduğunu söyleyebiliriz ;

  1. Metilkobalamin
  2. Adenozilkobalamin
  3. Hidroksikobalamin
  4. Aquakobalamin
  5. Siyanokobalamin

İnsan vücudunda kanda metilkobalamin formunda bulunurken, hücre içinde adenozilkobalamin formunda bulunur. Vitaminin bu form değişiklikleri etkinliğinde önemlidir.
İlginçtir ki siyanokobalamin formunun içinde çok az miktarda da olsa siyanür içeriği mevcuttur. Bu yüzden hastalara takviye formda B12 vitamini verirken hangi formda B12 verildiği önemlidir. Yani nasıl hastalık yok hasta var ise.. ilaçların da kendi benzerleri içinde ciddi içerik farklılıkları vardır. Bu farklılıklar biyoyararlanım dediğimiz vücut içi etkinliği ve fayda / zarar oranını belirler.

B12 vitamini eksiklik nedenleri;

  1. Pernisiyöz anemi: Otoimmün nedenlere bağlı olarak mideden intrensek faktör salgısının ve dolayısıyla B12 emiliminin azalması
  2. Vejeteryan ve vegan beslenme
  3. Mide ve üst sindirim sisteminde olabilen Helicobacter pylori enfeksiyonu
  4. Mideden intrensek faktör salgılanmasını engelleyen cerrahi operasyonlar ( örn; obezite cerrahileri.. mide sadece bir depo, hazne değildir, etkin sindirim ile ilgili içerikler de üretir)
  5. B12 vitamini kullanan bakteri miktarının ince bağırsaklarda artması (SIBO gibi – daha önce bahsetmiştik)
  6. B12 vitamini kullanan bağırsak parazitlerin bulunması
  7. AIDS hastası veya HIV pozitif kişiler
  8. Alkol alışkanlığı bulunan ve aşırı alkol kullanan kişiler
  9. Yetersiz beslenen küçük çocuklar veya hamileler
  10. Chrone hastalığı gibi inflamatuar bağırsak hastalığı olanlar ( işte hep diyorum sağlıklı bağırsak – sağlıklı insan olabilmek için olmaz ise olmazlardandır.
  11. İçeriği fenitoin, metformin, proton ponpa inhibitörü olan türde ilaçları kullanmakta B12 vitamin Eksikliğine neden olabilir.. ayrıca bu vitaminin kanda taşınmasını sağlayan transkobalamin II düzeyleri de oldukça önemlidir.

    B12 vitamini en çok hayvansal gıdalarda, deniz ürünlerinde ve yumurtada etkin düzeyde bulunur.