Mezoterapi
MEZOTERAPİ NEDİR ?
Mezoterapi 1952 yılında Doktor Michel Pistor tarafından tanımlanarak uygulanmaya başlanmıştır.
Genel olarak mezoderm kökenli organ problemlerinin düzeltmede kullanılan cilt içine mikro enjeksiyonlarla uygulanan tıbbi bir yöntemdir. İlaç ve / veya bitkisel ürünlerden oluşan karışımlar özel iğne uçları ile çok düşük dozlarda uygulanır.
Yavaş emilim nedeniyle bölgede uzun süre kalarak etki gösteren bir uygulamadır.
AĞRI MEZOTERAPİSİ
Ağrı organizmayı tehdit eden fizyolojik ve dış ortamlardaki tehlikeleri haber veren, kişiyi koruma amaçlı, karışık ve hoş olmayan bir duygudur.
Ağrı Mezoterapisi işleminde genellikle 4mm boyutunda ve cok ince iğne ucuna sahip enjektörler kullanılmaktadır. O nedenle işlem diğer birçok yönteme göre daha az acılıdır.
Birçok ağrı kesici ilacın ağız yoluyla kullanılamadığı durumlarda ( antikoagülan- kan sulandırıcı kullananlar ve mide ülseri olanlar ) ağrı mezoterapisi güvenli bir şekilde kullanılabilmektedir.
Ağrı mezoterapisi başlıca:
- Her türlü nevraljide (Trigeminal-oksipital )
- Zona
- Romatizmal ve dejeneratif hastalıklar
- Ankilozan Spondilit
- Tendinopatiler
- Her türlü kas ve eklem ağrısı
- Bağ yaralanmaları
- Migren
- Menisküs
Gibi birçok problemde rahatlıkla kullanılabilir.
SAÇ MEZOTERAPİSİ
Saç Mezoterapisi saç dökülmesini azaltmak, mevcut saçın kalitesini artırmak ve yeni saç çıkışını aktif hale getirmek için uygulanılır.
Saç mezoterapisi ; saçlı deride hücrelerinin ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve protein içeren özel serumları derinin orta tabakasına 2 veya 4 mm iğnelerle enjekte edilmesine denir. Saç hücrelerini besler, Saça hacim verir, saçı canlandırır ve saç dökülmesini durdurur. Saç Mezoterapisi buz ve lokal anestezik uygulamalar ile Ağrısız uygulanabilir.
Uygulanan karışımların içerisinde Minoxidil, vitamin, kan dolaşımını artırıcı, mineral ve oligoelementler bulunmaktadır. Saç mezoterapisi en yaygın olan uygulama olup, kadın ve erkek tüm hastalara uygulanabilir.
Saç mezoterapisi seans uygulaması hastanın problemine göre 10-15 gün aralıklarla 8-10 seans yapılabilir.
Seans süresi 20-25 dakikadır. Saçlarda 3. seanstan sonra döküme azalır. Riski yok denecek kadar azdır.
Saç Mezoterapisi kimlere uygulanmaz: Hamile, Bebek emziren , Ağır ilaç tedavisi gören , özel kan sulandırıcılar kullanan kişilere yapılması tercih edilmez.
Saç Mezoterapisi hangi saçlara uygulanır : Saç Mezoterapisi stres kaynaklı, Mevsimsel, Metabolik, Alopecia Areata, Saçkıran, Gebelik sonrası, Yıpranmış saçlar ve erkek tipi dökülme problemlerinde uygulanabilir.
YÜZ MEZOTERAPİSİ
Yüz mezoterapisinde ilaçlar küçük miktarlarda karıştırılarak cildin içine ve altına direk olarak verilir. Mezoterapi ile böylece cilt etkili maddelerden kısa sürede faydalanabilir. Ayrıca ilaçlar çok az miktarda verildiği için kullanılan maddelerin yan etki olasılığı azalır. Yüz mezoterapisi cildi yenileyen, cilt kırışıklığı ve cilt sarkmalarında etkili olan doğal ve faydalı bir yöntemdir.
Yüz mezoterapisi (mezolift) nasıl etkili olur:
Yüz mezoterapisi yönteminde cildi yenileyen hyaluronik asit, antioksidanlar, vitaminler, mineraller ve amino asitler cilt altına minik iğnelerle uygulanır. Bu faydalı maddelerin direk cilde verilmesi ve cildin uyarılması cildin kollajen ve elastin üretimini arttırır, ciltte nemlenme artar ve cilt yenilenir.
Mezoterapinin yüz bölgesinde kullanılma nedenleri :
Donuk ve parlaklığını yitirmiş cilde sahip olanlar
Ciltte elastikiyet kaybı ve sarkmaları olanlar
Cildin yaşlanmasını engellemek
Yüzün yorgun görünümünü gidermek
Sigara içenlerde cilt hasarını engellemek ve tedavi etmek
Yaz öncesi güneş ışınlarının zararlarına karşı önlem almak
Güneşten zarar görmüş ciltleri düzeltmek
Diğer leke tedavileriyle birlikte lekeleri hafifletmek veya gidermek
Diğer yöntemlerle birlikte sivilce izi, diğer yara ve yanık izi tedavisi
Yüz mezoterapisi nasıl uygulanır :
Yüz mezoterapisinde uygulama öncesi cilt temizlenir ve dezenfekte edilir. İşlemden yarım saat önce anestezik krem sürülebilir. Aynı zamanda yine işlem öncesi ve sonrası buz ile soğuk uygulama ağrı ve ödem açısından oldukça destekleyici olur. Yüz mezoterapisinde hazırlanan karışım çok küçük ve ince iğnelerle cilt içine veya üstüne verilir.
Yüz mezoterapisi sonrası cilt nasıl gözükür :
Yüz mezoterapisi sonrası cilt daha taze ve dinlenmiş görünür. Cildin elastikiyeti artar ve cilt sarkması azalır.
Kırışıklıklar hafifler. Cilt aydınlık bir görünüme kavuşur.
Yüz mezoterapisi ne sıklıkta uygulanır :
Yüz mezoterapisi başlangıçta 1-4 hafta aralıklarla uygulanır. Ortalama 4-6 seans sonrası 3-6 ayda bir tekrarı yapılabilir. Yüz mezoterapisi sonuçları ikinci seanstan sonra ortaya çıkmaya başlar. Tedavi bittikten sonra cilt yenileme etkisi devam eder. Dolgu işlemlerinden önce veya sonra yüz mezoterapisi yapılması ciltteki sarkmaların ciddi şekilde giderilmesini sağlar.
Yüz mezoterapisinde başlıca kullanılan maddeler nelerdir :
Hyaluronik asit , DMAE (dimethylaminoethanol) , Lidocaine, Mağnezyum, Selenyum , Silica, Vitamin A, Vitamin B1, B2, B3, B5, B6 , VitaminC , Çinko, Amino asitler, Nükleik asitler, Alfa lipoik asit, Glutatyon. Kişinin kendi kanından özel tüp ve santirifüj ile elde edilen PRP de ( trombositten zengin plazma) yüz mezoterapisinde kullanılabilir.
MEZOTERAPİ İLE LİPOLİZ
Bu işlem için kullanılan ilaçlar ciltaltı yağ çözücüler, kan dolaşım düzenleyeciler, sıkılaştırıcı ajanlar ve bu konuda faydalı özel karışımlardır. Mezoterapinin en büyük avantajlarıdan birisi bölgesel zayıflama sağlarken, toparlama ve şekillenmeye yardımcı olmasıdır.
Gerekli bölgelere lokal anestezik kremler sürüldükten sonra uygun incelikte iğnelerle lipolizi sağlayan yağ hücrelerini bozan ve içini boşaltan özel karışımlar enjekte edilir. Lipoliz yağ hücrelerini normal boyuta getirir hatta birçoğunu yok eder. Mezoterapiyle lipoliz tedavisi kişiden kişiye göre değişmekle birlikte ortalama 6-8 seans sürer. Yöntem son derece pratik olup ortalama 15-30 dakikada gerçekleşir. Seans aralıkları 7-15 gün olmaktadır. Seans aralarında elektrolipoliz/ elektroakupuktur ile tedavi etkinliğine katkı sağlanabilir. Tedaviden sonra kişinin günlük hayatını etkileyecek herhangi bir durum söz konusu olmaz. Hastanın işlem sonrası özellikle bol su içmesi istenir. Bazen yapılan iğne yerlerinde hafif morarma, kızarıklık ve şişlikler görülebilir. Ancak bu durum geçicidir.
Hangi Bölgelere Uygulanır?
Doğum sonrası kalan yağ kitleleri, çene altı , kollar , karın, bel , kalça, basen, ve bacak bölgesindeki bölgesel yağlanmaların yoğunlaştığı bölgelerde uygulanabilmektedir. Erkeklerin sırt yağ birikimlerinde oldukça başarılı bir yöntemdir.
Dengeli beslenme uygulandığı ve düzenli egzersiz yapıldığında sonuçlar kalıcı olur. Mezoterapi seanslarını takiben lenf damar akım drenajına katkı sağlayan uygulamalar başarıyı arttırır ( andulasyon cihazları gibi ) kimlere yapılmaz : hamilelere , diyabetiklere ( şeker hastaları ), kanser hastalarına , özel kan sulandırıcı ilaç kullananlara , kanama pıhtılaşma bozukluğu olanlara , önceden ağır karaciğer sorunu yaşayanlara lipoliz işlemi yapılmaz.